>
Pozvánka na přednášku: Jak chutná jazyk? Nářečí jižních Čech nejen v kuchyni a za stolem
Pozvánka na přednášku: Jak chutná jazyk? Nářečí jižních Čech nejen v kuchyni a za stolem
Věděli jste, že v jižních Čechách se vajíčka šlehají kvadlačkou, těsto míchá měchačkou a na hrnci nesmí chybět puklička? Jak se liší řeč v jednotlivých regionech a co to říká o našem každodenním životě?
Přijďte si poslechnout přednášku Martiny Ireinové z dialektologického oddělení, která se uskuteční ve čtvrtek 3. dubna v 16:30 v Městské knihovně Tábor. Po celý duben zde navíc můžete navštívit výstavu Kriticky ohrožené jevy našich nářečí.
Redakce Naší řeči vyzývá k zasílání příspěvků do speciálního tematického čísla Naší řeči 4/2025, které se bude věnovat genderové problematice v češtině. Hostujícími editorkami čísla jsou Tamah Sherman a Helena Özörencik. Bližší podrobnosti naleznete na stránkách časopisu v sekci tematická...
Nakladatelství Academia vydalo monografii finského lingvisty Esy Itkonena Co je to jazyk? Studie z filozofie lingvistiky, kterou do češtiny přeložil Martin Beneš z oddělení jazykové kultury ÚJČ. Lingvistika se často snaží prezentovat jako přírodní věda. Tvrdí se, že uživatelé jazyka jsou...
Zveme vás na přednášku Uršky Vranjek Ošlak (Ústav pro slovinský jazyk Frana Ramovše) nazvanou Language consulting for the Slovenian language: user feedback, kterou prosloví v rámci svého studijního pobytu v Ústavu pro jazyk český, podpořeného Fellowshipem Josefa Dobrovského. Přednáška se koná v úterý...
Oděv nevznikl z potřeby parádit se, ale byl nutnou ochranou našich dávných předků před chladem, větrem a vlhkem. V jazykovém koutku Anny Černé ve 2. čísle časopisu Živa zjistíte, jaký je původ slov oblečení, oděv, ošacení, šaty i jak dlouho...